Geschiedenis van terracotta uit Impruneta

Tussen de Toscaanse heuvels is het kleine stadje Impruneta te vinden. Hier wordt al sinds honderden jaren door kunstenaars het meest bekende aardewerk ter wereld geproduceerd. De grondstoffen voor deze oorsponkelijk grijze klei worden ook in dit gebied gewonnen. Potten worden met de hand gemaakt volgens lang bestaande traditie. Vaak wordt de klei in gipsen mallen geslagen. De natte klei wordt geleidelijk aan de lucht gedroogd en daarna enkele dagen bij hoge temperatuur gebakken in de oven. Direct uit de oven worden de hete potten met koud water afgeblust waardoor een hoogwaardige kwaliteit ontstaat. Dit productieproces duurt circa 8 weken. In de zomer en winter is het moeilijker om de potten te maken, bij hoge temperaturen drogen de potten te snel waardoor scheuren ontstaan, bij vorst is de klei bevroren en kan niet in model worden gebracht. Na het bakproces in de steenoven krijgt het aardewerk zijn typische rood-paarse tint, hetgeen vaak vergeleken wordt met de Toscaanse zonsopgang. Dit aardewerk is uniek.

                                       

De bijzondere samenstelling van de grondstof (met o.a. hoge calcium en magnesium gehaltes) samen met de bijzonder hoge oventemperaturen zorgt voor duurzaam en vorst-resistent aardewerk. Werkelijk vakmanschap met gedetailleerde afwerking zorgt voor uniek en kwalitatief hoogstaand aardewerk.

                                       

Het succes van de terracotta producten uit dit gebied valt te verklaren door een aantal gunstige omstandigheden: de kwalitatief zeer goede klei, de aanwezigheid van voldoende hout om de ovens te kunnen stoken en gunstige ligging ten opzichte van steden als Florence, Arezzo en Siena. 

                                       

Alle terracotta potten en vazen uit ons assortiment zijn klassieke handgemaakte potten uit Italie en afkomstig uit de regio Toscane. www.groteplantenbak.com importeert rechtstreeks het mooiste terracotta uit Italië. De hele collectie komt uit Impruneta, het hart van de "cotto fiorentino". Impruneta ligt in Toscane vlakbij een van de mooiste kunsthistorische steden van Italië; Firenze. De uitstraling van Impruneta terracotta is elegant en exclusief en daarmee een echt bijzondere investering. Het natuurlijke patina maakt onder invloed van de seizoenen het terracotta nog mooier.www.groteplantenbak.com heeft direct contact met de producenten van het terracotta, we kennen hun werkplaats en weten precies waar de produkten vandaan komen.

                                       

Onze exclusieve collectie omvat onder andere potten, kruiken en vazen, allen winterhard en dus zeer goed bestand tegen de Hollandse winters. De verschillende producten zijn in verschillende afmetingen en varianten leverbaar. Elk product is handgemaakt, daardoor uniek. Neem uw tijd en maak een keuze uit ons assortiment. Met de terracotta van www.groteplantenbak.com wordt uw tuin omgetoverd tot een stukje Toscane in eigen land.

N.B. Zoals elke plantenbak wordt ook alle terracotta uiterst zorgvuldig verpakt om zonder beschadigingen bij u te worden afgeleverd. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 grote plantenbak | sitemap | rss